maanantai 1. maaliskuuta 2010

Dynaamisen johtamisen määrittely

Dynaaminen johtaminen on johtamismalli, jossa strategista muutosta johdetaan kokonaisvaltaisesti ja yhteisöllisesti. Dynaaminen johtaminen tähtää eteenpäin katsovaan, innovatiiviseen, vastuulliseen ja yhdensuuntaiseen toimintaan organisaation kaikissa osissa.

Pyrkimyksenä on:
  1. saada organisaation koko potentiaali synergisesti käyttöön samalla kun
  2. vahvistetaan sosiaalista pääomaa ja siten
  3. parannetaan tulevaisuuden toimintakykyä.
Dynaaminen johtamismalli on kehitetty vaihtoehdoksi mekaaniseksi muodostuneelle, naulattuihin tavoitteisiin, tiukkaan hierarkiaan ja erikoistumiseen perustuvalle tulosjohtamismallille, joka jakaa toimintaa erillisiin osiin ja ehkäisee dynamiikan muodostumisen.

Dynaamisen johtamisen mallissa oletetaan, että selkeä strateginen linjaaminen ja motivaatiota ylläpitävät työyhteisöllinen ja strategiajohtoinen autonomisuus ja omaperäisyys ovat mahdollisia samanaikaisesti. Samoin mallissa oletetaan, että yhteisö on kyvykäs toimimaan itsenäisesti ja suuntautumaan yhä uudelleen kohti yhteisiä jatkuvasti tarkentuvia tavoitteita. Ilman oppivaa organisaatiota dynaaminen johtaminen ei ole mahdollista.

Dynaamisessa johtamisessa organisaatioiden eri ryhmien välille luodaan sidosketjuja, mutta ne eivät ole luonteeltaan rajoittavia, vaan ne sallivat innovatiivisuuden edellyttämän toimintavapauden. Johto, keskijohto ja työntekijät tiedostavat oman merkityksensä kokonaisuudessa ja osaavat ankkuroitua toiminnassaan ympäristön muutoksiin.
Dynaaminen johtaminen korostaa pitkäjänteistä toimimista kokonaisuuden hyväksi jakokelpoista arvoa kasvattaen. Sitä voi kutsua kestävän kehityksen johtamismalliksi.

Dynaamisen johtamismallin mukainen strategia on (arkinen) sosiaalinen prosessi, joka tuottaa yhteisiä huomion kohteita. Dynaamisen johtamisen periaatteellinen toimintamalli on seuraava:
  1. Koko organisaation tasolla strategia yhdensuuntaistaa kokonaisuuden toimintaa. Strategia ankkuroidaan ympäristön muutoksiin ja omaan ydinosaamiseen. Tällä tasolla tehdään määrityksiä tulevaisuudesta, arvoista ja toiminnan painopisteistä koko organisaatiota ajatellen.
  2. Työyhteisötasolla luodaan strategian suuntaista ajattelun, innovatiivisuuden ja toteuttamisen dynamiikkaa, joka syntyy ihmisten yhteisvaikutuksen kautta. Kokonaisuuden strategia tarjoaa työyhteisöjen tasolle ohjaavat periaatteet sekä suuntautumisen dynamiikan. Organisaation strategisen suunnan ja työyhteisön oman toiminnan yhteen sovittava keskustelu kirkastaa yhteistä näkemystä. Lähityöyhteisöt suunnittelevat omat lokaalit parannuksensa ja muutoksensa, mikä antaa tunteen yhteiseksi tekemisestä. Lokalisointi on välttämätöntä, koska kokonaisuuden strategiaa ei voi koskaan toteuttaa samalla tavalla organisaation eri osissa.
  3. Yksilöt ovat dynaamisen kokonaisuuden atomeja: heidän toimintansa luo yhteisön tapahtumien kokonaisuuden. Yksilöllisellä tasolla johdetaan yksilöllistä osaamista, motivaatiota ja sitoutumista työyhteisötasolla luotujen suuntaviivojen mukaisesti.
Dynaamisen johtamisen mallin käyttöönotossa kiinnitetään huomiota organisaatiokulttuurissa vallitsevaan luottamukseen, asioiden käsittelyn läpinäkyvyyteen sekä arvojen ja palkitsemisen sopusointuisuuteen yhteisöllisyyden kanssa. Samoin dynaaminen johtaminen vaatii soveltuvat kommunikaatiotyökalut lähityöyhteisöjen johtamiskäytäntöinä ja virtuaalisina sosiaalisen median sovelluksina.

Dynaaminen johtaminen ei ole pelkkää sosiaalista mielihyvää tai yksilöiden liittymistarpeiden tyydyttämistä,ei ideologinen ratkaisu eikä myötämääräämisjärjestelmä.

Nämä määrittelyt löytyvät myös osoitteesta
http://fi.wikipedia.org/wiki/Dynaaminen_johtaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti